Volgorde van de transformaties

Volgorde van de transformaties

Test hieronder uit wat het resultaat is als je een grafiek eerst spiegelt om de x-as, en vervolgens het resultaat verticaal verschuift. Om te spiegelen om de x-as, kies je de knop Toolbar Image, vervolgens selecteer je achtereenvolgens de grafiek van de functie en de x-as. Om de grafiek 3 eenheden naar boven te verschuiven, kies je de knop Toolbar Image, vervolgens selecteer je achtereenvolgens de grafiek van de functie en de rode vector.

eerst spiegelen om de x-as, vervolgens verschuiven met 3 eenheden naar boven

Volgorde van de transformaties

Test hieronder uit wat het resultaat is als je een grafiek eerst verticaal verschuift, en vervolgens het resultaat spiegelt om de x-as. Om te spiegelen om de x-as, kies je de knop Toolbar Image, vervolgens selecteer je achtereenvolgens de grafiek van de functie en de x-as. Om de grafiek 3 eenheden naar boven te verschuiven, kies je de knop Toolbar Image, vervolgens selecteer je achtereenvolgens de grafiek van de functie en de rode vector.

eerst verschuiven met 3 eenheden naar boven, vervolgens spiegelen om de x-as

Je ziet dat de volgorde van de transformaties belangrijk is. Eerst spiegelen om de x-as en vervolgens verticaal verschuiven geeft een ander resultaat dan wanneer je eerst verticaal verschuift en vervolgens spiegelt. Analoog geeft het ook een ander resultaat als je eerst verticaal uitrekt en vervolgens verticaal verschuift, dan wanneer je eerst verticaal verschuift en vervolgens verticaal uitrekt.

Eerst verticaal uitrekken, en dan verschuiven

Eerst verschuiven, en dan verticaal uitrekken