Meerdere roosters

Twee roosters

Rode vissen, gele vleermuizen en blauwe hagedissen zijn gegroepeerd in groepjes van drie. De vissen en vleermuizen vormen een patroon van rode en gele driehoeken. Maar concentreer je je op de blauwe hagedissen, dan zie je een zeshoekig rooster van blauwe hagedissen. Strikt genomen kan je geen vlakvulling maken door de rode of de gele driehoeken te dupliceren, want ze verschillen van vorm. Je kunt de rode vissen en de gele vleermuizen wel gebruiken als basis voor een regelmatige vlakvulling door de witte zeshoek te verslepen naar andere raakpunten in de tekening.

Drie roosters

Door de witte zeshoek te verslepen in het applet, kan je drie verschillende roosters maken:
in zeshoek 1
[list][*]vormen blauwe hagedissen de rand [/*][*]raken in het middelpunt rode vissen elkaar met de kop[/*][*]raken in het middelpunt gele vleermuizen elkaar met de staart.
[/*][/list]in zeshoek 2
[list][*]vormen rode vissen de rand [/*][*]raken in het middelpunt gele vleermuizen elkaar met de kop[/*][*]raken in het middelpunt blauwe hagedissen elkaar met de staart.[/*][/list]in zeshoek 3
[list][*]vormen gele vleermuizen de rand [/*][*]raken in het middelpunt blauwe hagedissen elkaar met de kop[/*][*]raken in het middelpunt rode vissen elkaar met de staart.[/*][/list]
in zeshoek 1
  • vormen blauwe hagedissen de rand
  • raken in het middelpunt rode vissen elkaar met de kop
  • raken in het middelpunt gele vleermuizen elkaar met de staart.
in zeshoek 2
  • vormen rode vissen de rand
  • raken in het middelpunt gele vleermuizen elkaar met de kop
  • raken in het middelpunt blauwe hagedissen elkaar met de staart.
in zeshoek 3
  • vormen gele vleermuizen de rand
  • raken in het middelpunt blauwe hagedissen elkaar met de kop
  • raken in het middelpunt rode vissen elkaar met de staart.

Escher en het Alhambra

Escher past hier toe wat hij in het Alhambra al zag: Wat je denkt te zien komt niet altijd overeen met wat eigenlijk werd opgebouwd. Je ziet een patroon van zwarte (of witte) driehoeken, maar het eigenlijke basismotief van de tekening is een zeshoek met cirkelbogen. Je op verschillende vormen en kleuren concentreren levert telkens een andere visuele ervaring op. Voor- en achtergrond verwisselen voortdurend van rol.
Image
Image

Meerdere roosters in het Alhambra

Zo is de cirkel rond. In heel wat tekeningen van Escher ontdekken we ontwerpprincipes die we herkennen in het Alhambra. Hoe hoogst persoonlijk en wonderlijk creatief de tekeningen van Escher ook zijn, bij het analyseren van zijn tekeningen ontdekken we hoe vlakbij zijn inspiratie soms is. In volgende foto's van patronen uit het Alhambra zie je hoe je binnen één patroon, je blik kunt verleggen en verschillende lagen ontdekt van lijnen, vormen en symmetrieën .
Image
Image