Toiminnallista kertotaulujen opettelua

Kertotauluhyppely

Kertotauluhyppely

Kertotauluhyppely

Valitaan yksi kertotaulu, esimerkiksi 3 kertotaulut. Laitetaan kertotaulun vastaukset sikin sokin ruudukkoon. Oppilaan tehtävänä on hyppiä kertotaulun vastaukset järjestyksessä.

Kertotauluportaat

Kertotauluportaat

Tehtäviä kertotauluportaisiin

1. Hyppele portaita ja luettele kertotaulun tuloksia ääneen. 2. Pari sanoo kertolaskun ja toinen menee seisomaan oikean tuloksen päälle. 3. Pari menee seisomaan tuloksen päälle ja toinen sanoo tulokseen sopivan kertolaskun. 4.Oppilas heittää hernepussin portaisiin ja sanoo, minkä kertotaulun vastauksen kohdalla hernepussi on.

Kertotauluralli

Kertotauluralli

Kertotauluralli

Tehdään ulos, saliin tai koulun käytäviin rallirata, jossa rasteina kertolaskuja. Radan voi suorittaa joko aikaa ottamalla tai muuten vaan. Oppilas lähtee suorittamaan rataa vastauslapun ja kynän kanssa. Kun rata on suoritettu, viedään vastauslappu tarkastukseen. Jokaisesta väärästä vastauksesta tulee sakkoaikaa (riippuu radan pituudesta). Radan voi kiertää monta kertaa ja yrittää parantaa omaa aikaansa. Radalla voi olla myös varikkoalue, jossa on kertolaskujen tankkauspaikka eli opiskelualue. Pisteillä voi olla värikoodattuna eri tasoisia laskuja. Voi sitten valita, mitä rataa kulkee.

Hyppynarulla kertolaskuja

Hypitään pitkää hyppynarua siten, että opettaja antaa jokaiselle oppilaalle vuorotellen laskun, ja oppilas hyppää laskun vastauksen verran hyppyjä. Muut laskevat yhden hyppiessä, että tuleeko laskuun oikea vastaus.  Aluksi käytetään kertotauluja pienillä luvuilla, ja kertolasku- ja hyppimistaitojen karttuessa vaihdetaan suurempiin lukuihin.

Kahoot-drillausta

Kahoot.it peliohjelmasta löytyy sekä valmiita, että sinne voi itse tehdä pelejä. Sopii matikan asioiden drillaukseen. Kertolaskut, kymppiparit tuplat ynnä muut! Pelit tehdään getkahoot.com sivustolla, jonne pitää kirjautua. Opettaja laittaa pelin käyntiin omalta koneeltaan. Oppilaat osallistuvat koodin avulla omilta laitteilta (tabletti tai älypuhelin). Peli antaa kysymyksen, johon on 4 erilaista vastausta. Oppilaat painavat omilta laitteiltaan vastauksen.

Kärpäslätkillä kertotauludrillausta

Kärpäslätkillä kertotauludrillausta
Laita kertotaulun vastaukset pöydälle. Oppilaat seivovat pöydän ympärillä kärpäslätkät kädessään. Opettaja tai oppilas sanoo kertolaskun ja muut läimäyttävät oikeaa vastausta.

1, 2, POM

Ringissä istuen, numeroita vuorotellen sanoen
  • 3:lla jaollisten lukujen kohdalla sanotaan luvun sijasta ”POM”
  • Tavoitteena päästä yhdessä lukuun 33 asti (ja jos päästään, jatketaan siitä eteenpäin niin pitkälle, kuin päästään!)
  • Mokan sattuessa mokaaja aloittaa uudelleen ykkösestä.
  • Variaatiot eri numeroilla.

Star -peli kertotauluille

Star -peli kertotauluille
Laitetaan tuolit tai paikat ympyrään ja jokaisen paikan eteen numerolappu 1-10 järjestykseen ja viimeisen paikan eteen tähti. Päätetään yhdessä mitä kertotaulua harjoitellaan.  Jos esimerkiksi harjoitellaan viiden kertotaulua, ykköspaikalla istuvan numero on 1x5 eli 5. Nelosen kohdalla olevan numero on 20 eli 4x5. Tähden kohdalla istuva on Star. Lyödään yhdessä rytmiä, jossa vuorotellen lyödään kädet yhteen ja omiin reisiin. Taputuksen kohdalla pitää sanoa jokin 5 kertotaulun vastaus tai "Star". Se, jonka kertotaulun vastaus sanotaan on vuorossa seuraavana. Hänen tulee sanoa uusi 5 kertotaulun vastaus tai "Star" seuraavan taputuksen kohdalla. Jos hän ei ehdi vastata, joutuu hän palaamaan 1.kohdalle. Koko muu sakki tippujaa pienemmissä numeroissa siirtyy kertotaulussa eteenpäin. Kaikki pyrkivät tietysti starin paikalle.