Gonbad-e Sork

Image
De Gonbad-e Sork, een vierkant gebouw met duidelijk geaccentueerde kolommen op de hoeken, is de oudste van de 5 nog overblijvende graftorens in Maragha. De bouwdatum 1148 is samen met naam van de architekt af te lezen op het timpaan. De tombe is het vroegste Iraanse monument waarbij in de decoratie geglazuurde tegels verwerkt werden. Zijwanden en hoekkolommen zijn gedecoreerd met verschillende patronen, maar meest opvallend is het timpaan met gecompliceerd netwerk van lijnen.
Bovenop elkaar tel je drie veelhoekige netwerken rondom een gemeenschappelijk punt.
  • In elkaar verweven negenhoeken zijn uitgevoerd in geglazuurde turquoise strips. In hun overlapping bepalen ze uitgerekte zeshoeken, in hun uitsparing zeshoekige sterren.
  • Een tweede netwerk uit niet-geglazuurde tegels bestaat uit in elkaar verweven zeshoeken. Elk hebben ze een zespuntige ster in het midden.
  • De bovenste laag bestaat uit twaalfhoeken. Ook deze laten centraal een zespuntige ster open, maar deze is wel anders georiënteerd dan de centrale ster in het netwerk van negenhoeken.
De twaalfhoeken zijn in elkaar verweven maar niet met de onderliggende lagen. Ze vormen een driehoek met hoekpunten de middelpunten van twaalfhoeken op de hoekpunten van het timpaan.