Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Klaslokaal

Tabel en diagrammen

Opgave

Verken de knop Tabel in het Media venster en leer hoe je diagrammen kunt creëren vanuit tabellen.

Tabellen invoeren en wijzigen

Selecteer de knop Tabel en klik in het canvas. Een Begrenzend kader verschijnt en je kunt meteen beginnen met typen. Opmerking: Standaard heeft de tabel 2 rijen en 2 kolommen.
Selecteer het Begrenzend kader om de Opmaakwerkbalk te openen, waar je de stijl en kleur van de tekst kunt wijzigen.
Klik in een cel. Open het contextmenu via de knop Meer. Voeg rijen in boven/oner of kolommen links/rechts van de selecteerde cel om je tabel uit te breiden.
Selecteer de tabel of een cel en bepaal de uitlijning in de Opmaakwerkbalk. Opmerking: Selecteer je de hele tabel, dan worden de instellingen op alle cellen toegepast.
Select the table or a cell en bepaal de horizontale uitlijning in de Opmaakwerkbalk.
Selecteer de tabel of een cel en bepaal in de Opmaakwerkbalk of en zo ja welke omlijningen van de tabel of cel je wil tonen.
Bepaal vervolgens de lijndikte van de randen in de Opmaakwerkbalk.
Open het contextmenu via de knop Meer. Daar vind je nog extra Instellingen voor je tabel (b.v.: Lettertype, Tekstafbreking).
Wil je een hoofding toevoegen aan je tabel, selecteer dan Hoofding in het contextmenu en kies tussen Rij of Kolom. De toprij of linker kolom wordt dan gehighlighted.

Probeer het zelf...

Creëer tabellen

Selecteer de knop Tabel tool, creëer een tabel en voeg waarden toe. Opmerking: Voeg rijen toe als je meer gegevens wil toevoegen in je diagram.
Open het contextmenu door te klikken op de knop Meer en selecteer Creëer diagram. Je kunt kiezen tussen drie verschillende types.
Selecteer Lijndiagram om een lijndiagram te creëren vanuit de eerste twee kolommen van de tabel. Opmerking: De waarden in de eerste kolom moeten in stijgende volgorde staan.
Selecteer Staafdiagram om een staafdiagram te creëren vanuit de eerste twee kolommen van de tabel.
Selecteer Schijfdiagram om een schijfdiagram te creëren vanuit de eerste twee kolommen van de tabel.
Wijzig de waarden in de tabel en zie dat ook het diagramwijzigt omdat het dynamisch gelinkt is met de tabel.
Image