Lineáris függvény gyakorlása

Gyakorló feladatok lineáris függvényekhez.[br]Az első két szinten, a bal felső részen látható - kék - pontokat vidd a koordináta-rendszer megfelelő helyére![br]A 3 - 7 szinteken a függvényt (egyenes egyenletét) kell begépelni a beviteli ablakba.[br]A feladat értékelése JÓ A VÁLASZ? gombbal kérhető, majd ÚJ FELADAT gombbal haladhatsz tovább.

Az abszolútérték függvény paraméterekkel

Az a változó értékének változtatásával a függvény eltolható az x-tengellyel párhuzamosan, a b változtatásával az y-tengellyel párhuzamosan, míg m a meredekséget szabályozza.

A másodfokú függvény transzformációi.

A csúszkákon állíthatjuk a; u és v értékét. Megfigyelhetjük a függvény változásait.

Négyzetgyök függvény transzformációi

Törtfüggvény

A mellékelt ábrán az [math]1/x[/math] függvényt láthatod. Vizsgáld meg, hogyan változik a függvény helyzete a csúszkák mozgatása következtében. Határozd meg a mozgatást befolyásoló transzformációkat is!

Trigonometrikus függvények transzformációi

Ezzel az anyaggal a trigonometrikus függvények transzformációit lehet megimserni és gyakorolni. A vizsgált függvényeknek megtalálható az alapváltozata, valamint egy olyan példány, amelyet az a, b, c és d paraméterekkel módosítani, transzformálni lehet. Ezeket a paramétereket a jobb alsó sarokban található csúszkákon állíthatod. Alapértékek: a=1, b=1, c=0, d=0 Jó munkát!

Ábrázold és jellemezd az f(x)=2*sin(x-pi)+3 függvényt! Ábrázold a g(x)=3*cos(0,5x)-1 függvényt! Mennyi a periódusa? Ábrázold a h(x)=sin(2x-pi)+1 függvényt! Mennyi a periódusa? Hol van maximuma?

Egészrész

Függvénytranszformációk

Válasszuk ki a vizsgálni kívánt függvényt a jobb oldali jelölőnégyzet segítségével, majd a csúszkák mozgatásával vizsgáljuk meg, hogyan változik!

Information