De kubus en andere lichamen

Onderwerp:
Kubus, Lichamen
Net zoals in de vlakke meetkunde kan je lichamen construeren met de knoppen of via commando's in de Invoerbalk. Hierbij is het handig om te weten dat het Tekenvenster overeenkomt met het Oxy-grondvlak in het 3D tekenvenster. Zo kan je zowel lichamen opbouwen vanuit het Tekenvenster of rechtstreeks in het 3D tekenvenster.

Een kubus construeren via de knoppenbalk

De snelste manier om een kubus te construeren is met de knop Toolbar Image Kubus in de Knoppenbalk. Stappenplan:
1Toolbar ImageSelecteer de knop Kubus en lees in de Tooltip hoe je de knop kunt gebruiken om een kubus te construeren.
2Klik op twee plaatsen in het Oxy-grondvlak om een kubus te construeren.
3Toolbar ImageSelecteer de knop Verplaatsen en versleep de punten A en B in het grondvlak om de ligging en de grootte van de kubus te wijzigen.
Tip: Met het magneet-icoon op de Opmaakwerkbalk kan je punten vastmaken aan het rooster, zodat je naukeuriger hun positie kunt vastleggen.

Probeer het zelf...

Een kubus construeren via de Invoerbalk

Zoals voor elke knop, bestaat er ook een commando Kubus. Opgave: 1 Creëer twee punten A en B in het Oxy-grondvlak. 2 Creëer een kubus met het commando Kubus[A, B,zAs]. Opmerking: Let op de schrijfwijze van zAs met kleine letter z, hoofdletter A en zonder verbindingsteken. Tip: Een overzicht van alle bestaande commando's en hun juiste syntax vind je in de Invoerhulp. Deze open je door op het driehoekje te klikken rechts van de Invoerbalk.  Je sluit de Invoerhulp opnieuw door nogmaals op het driehoekje te klikken.