Két tengelyes tükrözés szorzata 3. - párhuzamos eltolás

A vizsgált problémáról röviden
Adott két párhuzamos egyenes. Rajzolj egy háromszöget (a megfelelő eszközt a fejléc alatt találod, a háromszöget a zöld tengelytől balra eső félsíkban hozd létre)! [br]Tükrözd a csúcsait az egyik, majd a másik tengelyre! Figyeld meg, hogy mi történik!
Mielőtt a kérdésekkel foglalkoznál...
Az előző tanegységektől eltérően, most megadtunk egy kiindulási háromszöget. Később az Újra gombbal ([icon]/images/ggb/geomatech/ujra.png[/icon]) majd törölheted ezt, és folytathatod a munkát általad megadott háromszöggel. [br]Állítsd át a csúszkát az első segítségi szintre. Tükrözd a megfelelő eszközzel a csúcsokat először a zöld, majd a kapott képet a piros tengelyre.
1. feladat
Milyen alakzatokat kaptál a tükrözések során? (Segítségül választhatod a segítség 2. szintjét.)
2. feladat
A zöld tengelyen találsz egy pontot, azzal forgathatod a tükörtengelyeket. Mi változik és mi nem a forgatás eredményeként?
3. feladat
A tengelyek távolságát a csúszka segítségével változtathatod. Mi változik ennek hatására az ábrádon? Mit jelent, ha negatív értéket állítasz be a csúszkán?
4. feladat
Vajon mi lenne, ha nem a zöld tengelyre tükröznénk először? Nézd meg, mi változik, ha mindkét sorrendet kipróbálod egy adott kiindulási háromszögre? A távolság mérésére használd a Távmérő eszközt ([icon]/images/ggb/toolbar/mode_distance.png[/icon]) – ehhez először állítsd be a segítség 5. szintjét. Válaszd a háromszög egyik csúcsát, és mérd meg ennek távolságát a kétféle kék képponttól! 
5. feladat
Van valamilyen ötleted, hogy kaphatnánk meg egyetlen lépésben a „kék” háromszöget?  (Ha van sejtésed, amit bizonyítani szeretnél, vagy nincs sejtésed, tehát segítségre van szükséged, válaszd a 3. szintet, majd továbbléphetsz a 4. és végül az 5. szintre, ha szükséges! A távolságmérő eszközt csak az 5. szinten használd!)
Egy tipikus probléma megoldása
Ha az általad megadott háromszög esetében nem látod valamelyik pont képét, akkor az egér görgőjével állítva a zoom-ot, láthatóvá teheted a rajzlapról előzőleg kilógó pontokat, vagy használd a [icon]/images/ggb/toolbar/mode_translateview.png[/icon] gombot a rajzlap arrébbhúzásához.[br]Utána ne felejts visszakapcsolni a Mutat gombra ([icon]/images/ggb/toolbar/mode_move.png[/icon])!
Az állomány kezelésének bővebb leírása
Első lépésben a háromszög eszközzel ([icon]/images/ggb/toolbar/mode_rigidpolygon.png[/icon]) készítsünk el egy háromszöget, mégpedig a három csúcs megadásával (amíg nincs kész a háromszög, vagy a segítség 1-es szintjén csak pontokat látunk).[br][br]A tükrözést  a megfelelő eszköz kiválasztásával ([icon]http://tananyag.geomatech.hu/images/ggb/toolbar/mode_mirroratline.png[/icon]) a csúcsokra kell végrehajtani.[br][br]A segédanyag színkóddal segíti a tájékozódást. A kép a tükörtengelynek megfelelő színű az első tükrözés után, ha pedig mindkét tengelyre tükröztünk, akkor kék lesz.[br][br]Ha mindhárom csúcsot tükröztük egy adott tengelyre, akkor a rendszer felismeri, hogy „kész” a képháromszög, és a megfelelő segítség szinten meg is jeleníti azt.[br]A zöld tengely „forg” nevű pontja segítségével a tengelyek metszéspontja körül forgathatjuk a beállított szögben rögzített tükörtengelyeket.[br][br]A segítség szintjeit a csúszka segítségével módosíthatjuk:[br]1. csak a csúcsok látszanak, az összetartozó pontok között szaggatott vonal utal a tükrözésre[br]2. az ábra kiegészül a „kész” háromszögekkel (ha mindhárom csúcs transzformációja megtörtént)[br]3. a [i]B[/i] csúcs és megfelelő tükörképei között a szakaszok színesek, kiemeljük, hogy a többi hasonló tanegységnél már megszokott módon az ábra egyszerűsödjön az átláthatóság érdekében[br]4. csak a [i]B[/i] csúcsot és képeit tartalmazó szakaszokat látjuk, a megfelelő szakaszok színkóddal is jelölve vannak (több csúcsra ezt nem jelenítjük meg, mert áttekinthetetlenné tenné az ábrát), a tengelyeken megjelenő fekete pontok, melyek felezik a színes szakaszokat a tükrözés miatt, segítenek a vektor hosszának felfedeztetésében [br]5. a [i]BB[/i]” távolságot kiírjuk a tengelytávolságot állító csúszka alá (ezek abban az esetben, ha fedik egymást a szaggatottan jelzett szakaszok „előjeles” távolságokként adódnak össze) A távolságmérő eszköz nem csak ezen a szinten működik, de csak itt láthatjuk a mért értékeket. Érdemes felhívni a diákok figyelmét arra, hogy ezt az eszközt CSAK ezen a segítségi szinten használják.

Information: Két tengelyes tükrözés szorzata 3. - párhuzamos eltolás