Poziția relativă a unei drepte față de o parabolă și ... sisteme de ecuații

Modificați valorile parametrilor pentru a explora diferitele configurații.

Exercițiul 1

Determină punctele de intersecție dintre dreapta d și parabola asociată funcției f în următoarele cazuri: a. ; b.; c. Interpretează geometric. Rezolvă exercițiile în caietul de matematică. În spațiul de mai jos scrie modul în care ai abordat rezolvarea fiecărui exercițiu. Verifică cu ajutorul aplicației Geogebra de mai sus dacă interpretarea geometrică pe care ai realizat-o în caiet este corectă.

Exercițiul 2

Identifică, dacă există, soluțiile comune ale ecuațiilor:   și 4x + y = 5. Rezolvă exercițiul în caietul de matematică. În spațiul de mai jos scrie modul în care ai abordat rezolvarea exercițiului. Verifică cu ajutorul aplicației Geogebra de mai sus dacă rezultatul exercițiului este corect..

Exercițiul 3

3. Se consideră funcțiile . Determină abscisele punctelor de intersecție dintre cele două grafice. Rezolvă exercițiul în caietul de matematică. În spațiul de mai jos scrie modul în care ai abordat rezolvarea exercițiului. Verifică cu ajutorul aplicației Geogebra de mai sus dacă rezultatul pe care l-ai obținut este corect.

Exercițiul 4

Citește cu atenție informațiile din imaginea de mai jos. a. Care sunt soluțiile ecuației f(x)=g(x)? b. Care sunt soluțiile sistemului format din ecuațiile y=f(x) și y=g(x)?

Image

Exercițiul 5

Determină valorile lui b pentru care dreapta este exterioară parabolei .

Exercițiul 6. Urmărește înregistrarea video.

Care sunt pozițiile relative ale unei drepte față de o parabolă?

Prin analogie cu pozițiile relative ale unei drepte față de un cerc, numește pozițiile relative ale unei drepte față de o parabolă. Care sunt condițiile algebrice/ geometrice pentru fiecare situație?