Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Klaslokaal

De knoppen van het 3D tekenvenster

De 3D tekenvenster Knoppenbalk

De 3D tekenvenster Knoppenbalk bevat een waaier aan Knoppen die je met de muisaanwijzer kunt gebruiken. Je kunt er drie dimensionele grafische voorstelingen mee creëren, die getoond worden in het 3D tekenvenster. Elk icoon op de Knoppenbalk staat voor een drop down menu waarin een aantal verwante knoppen gegroepeerd staan. Klik op de standaardknop op de 3D Knoppenbalk om een rolmenu te openen.

Verken de 3D knoppen van GeoGebra

1.Toolbar ImageSelecteer de knop Kubus en klik tweemaal in het 3D tekenvenster om een kubus te creëren.
2.Toolbar ImageSelecteer de knop Verplaatsen. Versleep de punten om de positie van de punten en de grootte van de kubus te wijzigen.
Tip: Door op een punt te klikken kan je schakelen tussen de modus om een punt te verplaatsen evenwijdig met het Oxy-grondvlak od evenwijdig met de z-as.
3.Toolbar ImageSelecteer de knop Uitrekken tot piramide of kegel tool en versleep het bovenvlak van de kubus om boven op de kubus een piramide te creëren.
Opmerking: Je kunt ook een veelhoek of een cirkel aanklikken een in het dialoogvenster een waarde te typen voor de hoogte (als getal of formule).
4.Toolbar ImageSelecteer de knop Roteer 3D venster en versleep het 3D tekenvenster om het rond te draaien.
Opmerking: Je bekomt hetzelfde resultaat door de rechtermuisknop ingedrukt te houden en het 3D tekenvenster te verslepen.

Probeer het zelf...

3D knoppen die je misschien ook wil uitproberen

Toolbar ImageOntvouwing Activeer de knop Ontvouwing. Selecteer een veelvlak om vanuit het grondvlak een ontvouwing te creëren.
Opmerking: Je kunt het openen en sluiten van de ontvouwing sturen met een schuifknop in het Tekenvenster, of het getal 1 of 0 in het Algebra vensterTip: Je kunt het  Tekenvenster openen om de schuifknop te zien via de knop  Menu in de rechterbovenhoek van het GeoGebra venster. Selecteer het menu  Beeld en selecteer het   Tekenvenster.
Toolbar ImageBol met middelpunt door een punt Activeer de knop, klik een eerste keer om het middelpunt te creëren en een tweede keer om de bol te creëren door het gegeven punt.
Toolbar ImageVlak door drie punten Activeer de knop en selecteer drie punten om een vlak te creëren.
Toolbar ImageSpiegel t.o.v. een vlak Activeer de knop, selecteer het object dat je wil spiegelen en klik daarna op een vlak (of veelhoek) om het spiegelvlak te bepalen.
Toolbar ImageAanzicht volgens... Activeer de knop en klik op een object (b.v. zijvlak van een veelvlak) zodat het aanzicht draait in frontaalzicht t.o.v. het geselecteerde object.