Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Classroom

Izrada igre "domino funkcija"

U okvirima ovih aktivnosti pojasnit ćemo na koji način izvesti graf funkcije kao .png datoteku te umetnuti ih u dokument za obradu teksta koji služi u kreiranju kartica za igru "domino funkcija". Bilješka: Potrebno je znati kako se unose različiti tipovi funkcija.

Upute za GeoGebru

1Unesite proizvoljnu funkciju u Algebra prikazu i potvrdite unos koristeći tipku Enter. Primjer: e(x) = exp(x) ili f(x) = sin(x).
2Toolbar Image Pomaknite graf funkcije u centar Grafičkog prikaza.
Bilješka: Ako koristite Klasičnu GeoGebru ili Web i Tablet aplikaciju, možete smanjiti veličinu GeoGebra prozora tako da prikazuje samo željeni dio Grafičkog prikaza.
3Toolbar Image Izvezite Grafički prikaz. Savjet: Otvorite Datoteka, pa Preuzmite kao te .png.

Pokušajte sami

Upute za rad u programu za obradu teksta (npr.MS Word)

 1. Otvorite novi dokument u programu za obradu teksta (npr. MS Word).
 2. Kreirajte tablicu reda: 2 kolone i nekoliko redova. Savjet: Izbornik Umetanje – Tablica...
 3. Otvorite Svojstva tablice... Napomena: Označite (cijelu) tablicu i desnom tipkom miša (MacOS: Ctrl-click) iz padajućeg izbornika izaberite Svojstva tablice...
  • Kliknite na karticu Redak i upišite visinu oko 5cm.
  • Kliknite na karticu Stupac i postavite željenu širinu oko 5cm.
  • Kliknite na karticu Ćelija i postavite okomito poravnavanje na Sredina.
  • Kliknite na U redu gumb.
 4. Pozicionirajte kursor u jednu od ćelija tablice. Ubacite sliku grafa funkcije. Savjet: Izbornik Umetanje– Slike i izaberite dizajn slike. 
 5. Prilagodite veličinu slike ako je to potrebno. Savjet: Dvostrukim klikom na sliku otvara se kartica Alati za slike. Kliknite na veličinu i postavite dužu stranu (ili širina ili visina) na 4.8 cm (1.9 inches).
 6. Unesite jednadžbu funkcije u ćeliju do slike. Savjet: Možete koristiti editor za jednadžbe.
Ponovite ove korake koliko imate funkcija (npr. trigonometrijska, logaritamska) i ubacite nove slike u dokument. Savjet: Morate biti sigurni da ste ubacili jednadžbu i graf za svaku funkciju na različite domino karte, ali da su i graf i jednadžba svake funkcije negdje u igri. Bilješka:Ako koristite Klasičnu GeoGebru, možete koristiti preuzimanje slike grafa funkcije u Međuspremnik zatim Zalijepiti ili kombinacijom tipki Ctrl - V (Mac: Ctrl - V).

Primjer igre domino funkcija

Primjer igre domino funkcija