Els ascensors i els nombres enters

Tema/es:
Enters
La gran detectiu Seila Balmes ha arribat fins a l’edifici dels laboratoris farmacèutics Tomeu seguint la pista del famós lladre de fórmules magistrals Enric Pispa que ja té a les seves mans una carpeta amb els secrets més importants de l’empresa. Com que l’edifici dels laboratoris és molt gran, té tres ascensors i solament compta amb la vigilància d’un guàrdia de seguretat, s’esdevé una gran persecució que ningú sap si acabarà amb l’èxit desitjat.
L’activitat funciona de la següent manera: Cada personatge disposa de dos punts mòbils que poden estar visibles o no, l’un indica el punt inicial, és a dir el lloc on està, l’altre indica el lloc on vol anar, és el punt final. Per a cada personatge hi ha un vector que assenyala el recorregut que farà. Aquest vector pot estar visible o no i també és veu el seu valor, si la fletxa assenyala cap a dalt indica que el personatge ha de pujar i el valor és positiu; si assenyala cap a baix el personatge ha de baixar i el valor és negatiu. A partir d’aquesta situació es poden inventar multitud d’històries. Una qualsevol podria ser la següent:
  • La Seila ha aparcat el seu cotxe al pàrquing 4 i ha d'anar fins al pis on hi ha els laboratoris per parlar amb el guàrdia. Quants pisos ha de pujar?
  • El guàrdia, seguint les instruccions de la Seila , ha de tancar la porta del pàrquing que es troba a la planta -1 . Quants pisos ha de baixar?
  • En Pispa ja havia agafat els documents d'un armari de la planta de direcció i havia de pujar per aconseguir una substància que solament allí podia trobar. A quina planta havia d'anar?
  • La Seila ha baixat ara tres pisos. A quin pis ha anat?
  • El guàrdia, després de tancar el pàrquing, ha pujat un pis per vigilar la porta de sortida. A quina planta ha d'anar?
  • En Pispa ha anat fins al pàrquing 1 per anar-se'n però ha trobat la porta tancada. Quin ha estat el seu recorregut?
  • Mentrestant la Seila ha investigat quins han estat els robatoris d'en Pispa i puja cinc pisos decidida a esperar en Pispa i atrapar-lo?
  • En Pispa es comença a sentir acorralat, pensa que no podrà sortir per la portà principal i que estarà tancada o vigilada igual que la porta del pàrquing. Decideix pujar fins al terrat per veure si hi ha escapatòria per allí. Quants pisos ha de pujar?