FAQ o GeoGebrinom ispitu

Koje su razlike između aplikacije GeoGebrinog ispita i GeoGebre?

Nakon što se GeoGebrin ispit pokrene, aktiviraju se sljedeće promjene: Alatna traka
 • Prozor GeoGebrinog ispita prikazuje se preko cijelog zaslona.
 • Boja alatne trake mijenja se u plavu.
 • Mjerač vremena ispita se aktivira.
 • Simbol  Dnevnika ispita pojavljuje se u alatnoj traci i omogućuje pristup Dnevniku u svakom trenutku.
 • Ovisno o postavkama, CAS prikaz i / ili 3D grafički prikaz se deaktiviraju što je označeno i u alatnoj traci.
 • Deaktivirani su sljedeći alati: Toolbar ImageTekst i Toolbar Image Slika.
Image
Izbornik
 • Sve naredbe izbornika  Datoteka su deaktivirane (npr. učenici ne mogu otvoriti nove ili postojeće datoteke, spremiti, dijeliti, ispisati ili izvoziti njihov rad tijekom ispita). 
 • Nova naredba  Izlaz iz ispitnog načina prikazana je u izborniku  Datoteka.
 • Unutar izbornika  Postavke nisu dostupne naredbe Spremi postavke ili promjena  Jezika dok je GeoGebrin ispit aktiviran.
 • Izbornik Alati ne nudi naredbu Prilagodba alatne trake.
 • Dok god je GeoGebrin ispit aktivan, korisnici nemaju pristupa svojim  korisničkim računima na platformi GeoGebrinih materijala.
 • Izbornik  Pomoć je deaktiviran.
Napomena: Nije moguće pohraniti GeoGebrinu datoteku dok je GeoGebrin ispit aktivan. Međutim, sve funkcionalnosti se ponovo pokreću čim korisnik izađe iz ispita.
Image

Kako mogu ograničiti funkcionalnosti GeoGebrinog ispita?

Nakon odabira  Ispit u izborniku Math Apps, učenici mogu deaktivirati one GeoGebrine prikaze koji nisu dozvoljeni tijekom ispita (npr. GeoGebra CAS, 3D Grafika) prije pokretanja mjerača vremena ispita. Napomena: Deaktivirane funkcionalnosti prikazane su u zaglavlju alatne trake što učitelju omogućava jednostavnu provjeru da li svi učenici rade s istim postavkama ispita.
Image
Image

Kako mogu provjeriti da li je učenik izašao iz prozora Ispita tijekom ispita?

Izađe li učenik iz prikaza preko cijelog zaslona prozora GeoGebrinog ispita na bilo koji način (npr. izlaz iz fullscreen moda, odabir druge kartice preglednika, pokretanje nekog drugog programa), aktivira se vizualno upozorenje:
 • Alatna traka postaje crvene boje, čime je odmah uočljivo da je učenik napustio prikaz preko cijelog zaslona prozora GeoGebrinog ispita.
Image
 • Napuštanje prozora Ispita bilježi se u Dnevniku ispita i ukazuje na točno vrijeme toga događaja.
 • Ponovni ulazak u prozor Ispita također se bilježi u Dnevniku ispita, što omogućava provjeru koliko dugo je fokus učenik bio izvan prozora Ispita.
Image

Što se događa ako netko slučajno napusti prozor GeoGebra ispita tijekom ispita?

Moguće je da učenik slučajno napusti prikaz preko cijelog zaslona prozora Ispita za vrijeme ispita, što uključuje vizualno upozorenje i bilježi se u Dnevniku ispita. Preporučujemo da o takvim događajima razgovarate s učenicima prije ispita i upoznate ih kako ćete vi kao nastavnik riješiti takvu situaciju. Primjer: Upozorite učenike ako bi slučajno napustili prikaz preko cijelog zaslona prozora Ispita da se vrate u puni prikaz čim prije, što će se zabilježiti u Dnevniku ispita. Dodatno, možete ih zamoliti da vam odmah kažu ako bi im se dogodila takva nezgoda.

Zašto nije moguće pohraniti datoteku kada je Ispit aktiviran?

GeoGebrin ispit je osmišljen i razvijen za korištenje tijekom ispita na papiru kao pomagalo poput grafičkog ili džepnog kalkulatora. Zbog različitih ograničenja korištenja računalne podrške tijekom ispita u zemljama naše međunarodne zajednice korisnika, odlučili smo osigurati osnovnu verziju Ispita kako bi se mogla koristiti u što više zemalja. Imajte na umu da će buduće inačice GeoGebrinog ispita možda sadržavati i opciju za spremanje datoteke tijekom ispita.

Zašto bi se GeoGebrin ispit trebao koristiti u prikazu preko cijelog zaslona?

GeoGebrin ispit treba koristiti u prikazu prozora preko cijelog zaslona kako bi se ograničio pristup učenika drugim karticama preglednika ili programima na njihovom računalu. Iako napuštanje prikaza prozora preko cijelog ekrana aktivira upozorenje, učenike treba potaknuti da ponovno uđu u prikaz preko cijelog zaslona (npr. pritiskom tipke F11) čim prije moguće. Dokle god se Ispit koristi izvan fullscreen moda, napuštanje i ponovni ulazak u prozor Ispita ne može se dokumentirati u Dnevniku ispita. Ako preglednik ne dozvoljava ponovni ulazak u prikaz preko cijelog zaslona, učenike treba potaknuti da ponovo pokrenu GeoGebrin ispit nakon savjetovanja s učiteljem o nezgodi.