Relatív sebesség 1. másolata

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor az autópályán pl. [math]100\frac{\text{km}}{\text{h}}[/math]-val haladva előz bennünket a szomszédos sávban egy [math]130\frac{\text{km}}{\text{h}}[/math]-val haladó autó, az nem tűnik vészesnek. Ha viszont a leállósávban vesztegelünk vagy a parkolóban állunk, akkor sokkal félelmetesebbnek tűnnek a mellettünk [math]130\frac{\text{km}}{\text{h}}[/math]-val elszáguldó járművek.
Vizsgáljuk meg a jelenséget, miért tűnik ugyanaz a jármű (ill. a mozgása) egyik esetben félelmetesnek, a másikban nem!
1. feladat
Vizsgáljuk meg először azt az esetet, amikor az egyik test sebessége 1, a másiké 2 (a sebesség nyilván valamilyen önkényes egységben értendő, de gondolhatunk [math]\frac{\text{m}}{\text{s}}[/math]-ra)!
1.1. feladat
Figyeljük meg, mekkora utat tesznek meg a testek azonos idő alatt és mekkora, ill. milyen ütemben változik az útkülönbség! (A [icon]/images/ggb/geomatech/ujra.png[/icon] gomb segítségével vigyük a testeket a kezdőhelyzetbe, aztán a [i]t[/i]-csúszka segítségével állítsuk meg több helyen a mozgást!)
1.2. feladat
Képzeljük magunkat a lassabb test helyébe! Mekkora sebességgel látjuk távolodni a gyorsabb testet?
1.3. feladat
Képzeljük magunkat a gyorsabb test helyébe és gondoljuk meg, milyennek látjuk a lemaradó test mozgását!
2. feladat
Állítsunk be különböző sebességeket, sebesség-arányokat, válaszoljunk az 1.1., 1.2., 1.3. kérdésekre, és általánosítsuk megfigyeléseinket!
Kapcsolódó érdekesség
Miért indítják az űrbe induló rakétákat az Egyenlítő környékéről? (pl. az Európai Űrügynökség (ESA) kilövőközpontja Francia Guyanaban van, mindössze 5 fokkal északabbra az Egyenlítőtől. [br]Milyen irányba érdemes indítani a rakétát: keletre vagy nyugatra?

Information: Relatív sebesség 1. másolata