Constructie van een regelmatige zeshoek

Onderwerp:
Hoeken

Verken de eigenschappen van een regelmatige zeshoek

Som de eigenschappen van een regelmatige zeshoek op voor je aan de constructie begint. Tip: Wanneer je niet vertrouwd bent met de stappen die nodig zijn om de constructie te maken, kan je onderstaand applet verkennen. Gebruik de knoppen op de navigatiebalk om de constructie stap voor stap te overlopen.

Task

Construeer een regelmatige zeshoek die de 'sleeptest' doorstaat door het stappenplan onder het scherm te volgen.

Probeer het zelf...

Constructiestappen

1.Toolbar ImageTeken een cirkel c met middelpunt A door punt B.7.Toolbar ImageBereken het snijpunt F van de cirkels f en c.
2.Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel d met middelpunt B door punt A.8.Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel g met middelpunt E door punt A..
3.Toolbar ImageBereken de hoepkpunten C en D als de snijpunten van de cirkels c en d. 9.Toolbar ImageBereken het snijpunt G van de cirkels g en c.
Tip: Je creëert de twee snijpunten door de beide cirkels te selecteren. 10. Toolbar ImageTeken een zeshoek in tegenwijzerzin door de snijpunten van de cirkels.
4.Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel e met middelpunt C door punt A.11. Toolbar ImageVerberg de cirkels.
5.Toolbar ImageBereken het snijpunt E van de cirkels e en c.12.Toolbar ImageToon de binnenhoeken van de zeshoek.
Tip: Wil je slechts één snijpunt, klik dan rechtstreeks op het snijpunt van de twee cirkels. Tip: verkrijg de de buitenhoeken, dan creëerde je waarschijnlijk de zeshoek in wijzerzin.
6.Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel f met middelpunt D door punt A.13.Toolbar ImageControleer je constructie met de sleeptest.
Tip: Je kunt je constructie opslaan via het menu Bestand.

Terug naar school...

Probeer deze constructie uit te leggen. Tip: Wat is de straal van de cirkels en waarom?